Een diesel auto kopen of niet? De voors, tegens en kosten

by Joost | Last Updated: oktober 17, 2023

Nederland houdt steeds minder van diesel en de officiële verkoopcijfers van nieuwe auto’s laten een instorting van het vertrouwen van consumenten zien.

Met verkopen van dieselverbrandende wagens die vorig jaar met 30% zijn gedaald en met een vijfde in de eerste helft van het jaar.

Hoewel we nog steeds veel importeren vanuit Duitsland. Hoe snel automobilisten hun gedrag kunnen veranderen…

Langzame, CO2-arme dieselauto’s werden niet zo lang geleden geprezen als het antwoord op de wensen van vele chauffeurs.

Een brandstof die op slimme wijze het lukte om:

Wat was er niet om leuk aan te vinden?

Maar misschien ben je op dit moment aan het kijken of je volgende auto een diesel moet worden, of misschien toch een ander soort brandstof, of elektrisch.

In deze video laat RTLZ zien waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe of tweedehands auto, of hij nou diesel is of niet:

8 Voor- en nadelen van dieselauto’s

Auto’s op diesel waren in het verleden behoorlijk berucht dankzij dat kletterende geluid en rook die opborrelde.

De laatste jaren zijn de zaken echter verbeterd – zelfs een ongeoefend oor zal het moeilijk vinden om onderscheid te maken tussen een auto op diesel of benzine met een hoog octaangetal.

Zelfs emissiecontroles zijn verbeterd voor dieselauto’s.

Auto’s die diesel slurpen zijn populair in de commerciële transportsector vanwege hun uitzonderlijke koppelafgifte bij lage toerentallen.

Persoonlijke gebruikers van dieselvoertuigen zijn onder de indruk van het vermogen van dieselmotoren bij recreatief rijden en offroad-rijden.

Om te gaan voor benzine of diesel is een van de eerste overwegingen die je moet maken voordat je een nieuwe auto koopt.

Is het de moeite waard om een ​​auto te kopen die op diesel rijdt? Wat zijn de nadelen van het aanschaffen van zo’n voertuig?

Door beide kanten te wegen, kun je beslissen of je al dan niet voor een dieselauto gaat.

Lijst met voordelen van dieselauto’s

Dieselauto’s bieden betere verbruik per kilometer

Een dieselmotor kan tot 25 tot 30% lager brandstofverbruik leveren dan voertuigen met benzinemotoren. Dieselvoertuigen presteren zelfs beter in vergelijking met traditionele benzine-elektrische hybriden.

Hoewel moet worden opgemerkt dat het model een grote rol speelt als het gaat om brandstofbesparende prestaties.

Dat en welke autotechnologie er ook in het voertuig wordt gebruikt.

Maar het belangrijkste is dit: dieselmotoren leveren doorgaans een lager brandstofverbruik dan vergelijkbare benzinemotoren.

Diesel is een efficiënte en energierijke brandstof

Diesel heeft meer bruikbare energie in vergelijking met benzine. Als zodanig kan het een lager brandstofverbruik opleveren.

In vergelijking met zijn tegenhanger voor benzine, verbruiken dieselmotoren 30% een lager brandstofverbruik.

En dat is een groot voordeel voor voertuigeigenaren, met name degenen die elke dag lange afstanden rijden. Waarom zou het voor hen belangrijk zijn?

Ten eerste kan een tank diesel een stap verder komen dan een tank benzine. Het doet ook geen pijn dat het sneller is om diesel bij te tanken in vergelijking met benzine.

Terwijl degenen die sparen waarschijnlijk geneigd zullen zijn om te kiezen voor hybriden of zuinige compacts, is er een segment van autobezitters die niet echt geïnteresseerd zijn in het verkleinen van hun voertuigen naar iets kleins.

Deze specifieke groep voertuigeigenaren vindt een dieselauto wellicht een aantrekkelijke optie.

Dieselvoertuigen hebben geen afstelling van de ontsteking nodig

Een voertuig met dieselmotor heeft geen bougies of distributeurs. Als zodanig hebben ze geen ontstekingsafstemmingen nodig.

Dit is een voordeel voor diegenen die niet willen dat hun voertuigen regelmatig moeten worden geïnspecteerd.

Aan de andere kant is regelmatig onderhoud nog steeds nodig om de auto goed te laten presteren en de levensduur ervan te verlengen.

Dieselmotoren zijn ontworpen om de uitdaging van hogere compressie te weerstaan

Er is een reden waarom dieselmotoren de voorkeur genieten in de commerciële transportenergie: ze presteren beter.

Hoewel je misschien wilt dat jouw voertuig zich gedraagt ​​als een renpaard, met andere woorden snel, is dat niet het geval met een dieselmotor.

Eigenlijk is het precies het tegenovergestelde: dieselauto’s zijn veel langzamer, maar ze zijn veel sterker in vergelijking met voertuigen op benzine.

Torque is erg belangrijk om een ​​voertuig op gang te krijgen, vooral bij het slepen of dragen van zware lasten.

Diesels staan ​​bekend om hun uitzonderlijke torque-afgifte, zelfs bij lage toeren en als zodanig kunnen ze gemakkelijk in beweging komen vanuit een staande start.

Lijst met nadelen van dieselauto’s

Diesel kost evenveel als benzine

Een van de belangrijkste voordelen van het kiezen van diesel in het verleden was dat het goedkoper was dan benzine. Maar nu is dat niet het geval, omdat de prijzen voor beide gelijk lijken te zijn.

De vraag is altijd een factor in de prijzen en diesel wordt meestal gebruikt voor commerciële vrachtwagens, huishoudelijke en industriële generatoren en stookolie.

Dit betekent alleen maar dat naarmate de vraag naar dieselpersonenauto’s toeneemt, ook de prijs van diesel zal stijgen vanwege concurrentie van anderen die deze ook gebruiken.

Diesel biedt geen snelle prestaties

Een voordeel van het kiezen van diesel is dat het efficiënter is in vergelijking met benzine omdat het warmte omzet in energie. Aan de andere kant sturen auto’s op benzine warmte uit de uitlaatpijp.

Maar degenen die high-speed prestaties verwachten van hun auto bij het schakelen naar diesel, zullen teleurgesteld zijn: je auto zal meer als een werkpaard presteren.

Met andere woorden, het zal langzamer zijn, maar het zal ook sterker en duurzamer zijn.

Dieselauto’s hebben regelmatig onderhoud nodig

Een van de voordelen van een dieselauto is dat je geen ontstekingsafstemmingen meer nodig hebt omdat ze geen bougies of distributeurs hebben.

De afwezigheid van deze elementen betekent echter ook dat je meer moet doen als het gaat om het onderhouden van je voertuig.

Onderhoud voor dieselvoertuigen gaat als volgt: je moet de olie-, lucht- en brandstoffilters regelmatig vervangen.

Ja, veel schonere dieselbrandstoffen vereisen tegenwoordig geen verwijdering van overtollig water uit het systeem, maar veel van dit soort voertuigen hebben nog waterscheiders die met de hand moeten worden geleegd.

Diesels kunnen meer kosten wanneer onderhoud wordt verwaarloosd

Een voordeel van diesels ten opzichte van voertuigen met benzine is dat ze geen ontstekingsafstemming nodig hebben. Ze vereisen echter regelmatig onderhoud, anders zul je veel geld moeten uitgeven om een ​​monteur in te schakelen om dingen te repareren.

Waarom is dat zo? De belangrijkste reden is dat dieselmotoren technologisch geavanceerder zijn en als zodanig heb je een dieselmonteur (of gewoon een hele goede) nodig om dingen op te knappen.

Dus om hoge kosten voor het inhuren van een monteur te voorkomen, kun je het beste ervoor zorgen dat jouw dieselvoertuig regelmatig wordt gecontroleerd.

Met andere woorden, mis geen afspraak, anders zul je later de kosten dragen.

Lees ook: de prijzen van diesel in Luxemburg, hoeveel lager zijn ze?

Ontwikkelingen in Diesel

Dingen worden voortdurend verbeterd op het gebied van dieseltechnologie.

Er is een verhoogde druk om personenauto’s, vrachtwagens, bussen, evenals landbouw- en bouwmachines te bouwen die niet alleen lage emissies produceren, maar ook zwavelarme dieselbrandstoffen.

Dit is iets dat een dieselmotor kan bieden.

Franse en Italiaanse autofabrikanten onder leiding van de Fiat-groep pionierden met common-rail-injectie en tegen het einde van de jaren negentig was de premium brigade binnengedrongen.

Plotseling zag de BMW 330d er aantrekkelijk snel en zuinig uit, een revolutie teweeggebracht in de aantrekkingskracht van diesels die tot nu toe als vies en slecht werden beschouwd.

De automobilisten in Groot-Brittannië reageerden in harde cijfers: de verkoop van dieselauto’s steeg van slechts 19% van de mix in 2007 naar een recordhoogte van 56% in 2011.

Maar toen gebeurde ‘VW Dieselgate’ in 2015, waardoor de aantrekkingskracht van de brandstof bijna overnacht teniet werd gedaan.

Het marktaandeel van diesel was in de eerste zes maanden van 2019 gedaald naar slechts 26,4%.

De gevolgen van het Volkswagen-emissie-schandaal worden nog steeds gevoeld. Het heeft de grootste autofabrikant van Europa hervormd, de opkomst van elektrische auto’s versneld en dieselbrandstof tot vijand nr. 1 gemaakt in sommige media.

Maar is de hype gerechtvaardigd? Is diesel voor velen nog steeds geen slimme keuze? En wat moet je doen als je een dieselauto bezit of overweegt er een te kopen?

Uitleg: het VW-emissieschandaal, ook bekend als ‘Dieselgate’

Dieselgate zorgde voor een verminderde populariteit in diesel autos

Verkoop van diesel instort: ​​waarom Nederlanders voorzichtig zijn

Autobezitters zijn nog steeds nerveus in de nasleep van het emissieschandaal.

Overheden in Nederland en over de hele wereld voeren de anti-dieselretoriek op en de belastingregelingen voor dieselauto’s zien er minder gunstig uit voor auto’s die uit de zwarte brandstofpomp drinken.

Het resultaat? Automobilisten worden geconfronteerd met stijgende belastingkosten en de belofte van lagere restwaarden.

Immers, als kopers diesel in groten getale verlaten (Nederlandse verkoop van diesel daalde met 17% in 2017 en nog eens 30% in 2018), dan is je oliegestookte auto zeker minder waard als je hem later wilt verkopen.

Geen wonder dat automobilisten verward achterblijven.

Het helpt niet dat diesel momenteel dichter bij de prijs van benzine komt dan ooit. De huidige dieselprijs ten opzichte van de benzine prijs, per October 2023 is:

Diesel of benzine Actuele prijs
Prijs van diesel € 2.05 (- 0.04)
Prijs van benzine € 2.21 (- 0.07)
Prijs van benzine Super Plus € 2.35 (- 0.07)

Wat wordt het? Diesel of Benzine?

Maar wat moet je doen? Moet je overwegen om jouw dieselauto nu te verkopen voordat de waarden instorten? Of is dit allemaal een storm in een glas water?

In deze uitleg ga ik in op alle actuele problemen rond dieselauto’s en probeer ik de meest voorkomende vragen van eigenaren (of toekomstige eigenaren) te beantwoorden.

Nederlandse auto belasting uitgelegd

Dus zullen dieselauto’s in Nederland worden verboden?

Niemand verwacht dat diesel volledig zal worden verboden, hoewel sommige stedelijke centra waarschijnlijk de smerigste modellen verbieden.

Vanaf 2019 is de Ultra Low Emissions Zone (ULEZ) in Amsterdam en andere steden begonnen met het verbieden van diesels die niet voldoen aan de Euro 6-voorschriften.

Het is echter niet allemaal slecht nieuws. Als brandstof bestaat diesel al meer dan een eeuw.

Vergeet niet, Rudolf Diesel kwam in de late negentiende eeuw met de gelijknamige gemotoriseerde motor en het is de moeite waard eraan te denken dat de brandstof chemisch energiezuiniger is dan het verbranden van benzine (vandaar het superieure mpg- en brandstofverbruik in een dieselauto met een lage CO2-uitstoot).

Het goede nieuws is dat moderne dieselmotoren die voldoen aan de Euro 6-emissievoorschriften en aanstaande, nog strengere EU7-limieten – indrukwekkend schoon zijn, met voldoende uitlaatgas-nabehandeling ingebouwd om de vervuilers die diesel een slechte naam geven vast te houden.

Vergeet de afbeeldingen van vuile taxi’s die worden uitgerold door nieuwsberichten op tv; een goed onderhouden moderne diesel hoort in feite geen zwarte rook op te blazen in steden.

Diesel uitlaat tests

Technologie zoals AdBlue en dieselpartikelfilters (DPF) zijn ontworpen om de roetdeeltjes en stikstofoxiden (NOx) -emissies te filteren die verband houden met een slechte gezondheid. (Volkswagen werd betrapt op kunstmatig bedenken van de elektronische hersenen van zijn auto’s om deze in laboratoriumtests te verlagen om te voldoen aan steeds strengere emissiewetten, wat leidde tot het emissieschandaal dat in de herfst van 2015 uitbrak).

Toekomst van dieselauto’s in Nederland

Autoriteiten wereldwijd stellen roadmaps op om interne verbrandingsmotoren (ICE) op te ruimen, terwijl benzine- en dieselauto’s hun schemering ingaan.

Sommige landen, waaronder Groot-Brittannië, hebben grandioze toezeggingen gedaan om ICE volledig uit te faseren tegen 2040, maar de realiteit is dat de meeste economieën nog vele jaren, zelfs decennia op fossiele brandstoffen zullen vertrouwen.

Mijn mening is dat veel bestuurders, vooral degenen die lange-afstandsreizen maken en veel voor hun werk op de weg zitten (zeg 32.000+ km per jaar), waarschijnlijk nog steeds financieel beter af zijn met het kiezen van een dieselauto, vanwege zijn betere km/l.

Als je de infrastructuur voor olieraffinaderijen en het enorme volume dieselvoertuigen op Nederlandse wegen in ogenschouw neemt, realiseer je je dat de brandstof niet zomaar kan worden afgeschaft.

Het land kan eenvoudigweg niet overschakelen van groothandel naar of naar één brandstofbron, of dat nu benzine, diesel, elektriciteit of waterstof is. Dit zal een gefaseerde verschuiving zijn, zijn de meeste waarnemers het over eens, in plaats van een verandering van de ene op de andere dag.

De voorspelling is dat diesel nog vele jaren als onderdeel van de energiemix zal doorgaan (zij het met een dalend marktaandeel), maar ook nog telkens zal blijven innoveren met de nieuwste technologie.

Toekomstige wetgeving in Europa zal steeds strengere emissiecontroles opleggen aan auto’s die brandstof verbranden.

Je kunt dus verwachten dat de toekomstige Euro 7 en uiteindelijk Euro 8-wetten de uitstoot van schadelijke stoffen nog verder zullen beperken, wat betekent dat je in feite een moderne dieselauto met vertrouwen kunt kopen voor de komende jaren.

Zullen fabrikanten stoppen met de verkoop van diesel autos?

Dit gebeurt al in sommige kwartalen. Porsche is de nieuwste autofabrikant geworden die dieselmotoren mijdt. Chief Oliver Blume bevestigde in het najaar van 2018: ‘Er komen in de toekomst geen diesels meer van Porsche’, die de gevolgen van het emissieschandaal van de Volkswagen-groep beschuldigen.

Het bedrijf had de verkoop van diesels al opgeschort en het nieuws betekent dat ze niet zullen terugkeren.

Het had nog nooit derv-motoren gefabriceerd, maar in plaats daarvan gekocht van zustermerk Audi voor zijn SUV’s zoals de Macan en Cayenne.

Maar nu is het duidelijk dat de sportwagenfabrikant gokt dat zijn hybrides en elektrische auto’s het in de toekomst overnemen.

Maak bijvoorbeeld kennis met de Porsche Taycan – de eerste elektrische Porsche.

Suzuki heeft de levering van dieselmotoren voor de Nederlandse markt onderbroken, hoewel je nog steeds oliebranders uit voorraad kunt kopen, en Toyota voert geleidelijk zijn dieselmodellen uit zijn hele assortiment aan (hoewel zijn commerciële voertuigen en pick-ups zullen blijven doorgaan met derv-versies voor de nabije toekomst).

Een groot deel van de Fiat-groep, waaronder Jeep, hebben toegezegd om diesel uit te faseren ten gunste van hybriden en plug-in auto’s en Bentley heeft stilletjes de Bentayga Diesel bijgestaan.

Het is een trend die we in de hele industrie zien – je zult tegenwoordig moeite hebben om een ​​gloednieuwe diesel-supermini te kopen omdat ze allemaal uit de verkoop zijn genomen.

Toegegeven, sommige autofabrikanten hebben er belang bij om dieselmotoren te blijven verkopen. Overweeg jouw typische gebruik voordat je een beslissing neemt – en geloof niet in de hysterische koppen die je in de populaire pers kunt lezen.

Als je elk nieuwsbericht op de televisie geloofde, zou het je kunnen worden vergeven dat Volvo bijvoorbeeld pas vanaf 2019 elektrische auto’s zal verkopen, terwijl de Zweden in feite nog vele jaren benzine- en dieselmotoren zullen blijven verkopen (elke nieuw model gelanceerd vanaf 2019 zal worden ‘geëlektrificeerd’ of gedeeltelijk gehybridiseerd).

En mocht je op zoek gaan naar een tweedehands auto dan is een diesel een betere keuze dan ooit tevoren gezien dat veel eigenaren er eentje van de hand doen in ruil voor een zuiniger model.

Misschien baseren zij hun keuze om te verkopen op deze krantenkoppen, maar jij hoeft dat niet bij je aankoop te doen en kun je zo een aardige deal sluiten.

De meeste autofabrikanten zijn het erover eens dat ICE nog steeds ongeveer driekwart van hun verkoop zal goedmaken, zelfs tegen het midden van het volgende decennium.

Elektrificatie gebeurt, maar langzaam …

Moet ik mijn dieselauto inruilen en deze nu verkopen?

Al het bewijs van de belangrijkste taxatiediensten suggereert dat de restwaarden van dieselauto’s geleidelijk dalen – maar ze zakken niet ineens in elkaar.

Temidden van alle onzekerheid bij de consument over de toekomst van de brandstof, mijden sommige kopers derv-auto’s en overwegen om terug te schakelen naar een benzineauto – of een sprong te wagen naar de elektrische toekomst, met een pure EV of een opstap hybride auto.

Moet je jouw dieselauto verkopen? Als je toch al wilt upgraden, is het zeker de moeite waard om enkele van de oude sloopregelingen voor dieselauto’s te bekijken die in de showrooms opduiken.

Veel fabrikanten moedigen gokkers aan om te upgraden door gulle betalingen voor een nieuwe auto aan te bieden als ze een EU4- of eerdere dieselauto inruilen, en je kunt duizenden van een nieuwe auto besparen door een oude diesel van de weg te halen.

Taxatie-experts bij CAP hebben onlangs de effecten van waardevermindering op dieselauto’s bestudeerd, wat suggereert dat grotere dieselauto’s nog steeds in trek zijn als gebruikte aankopen, vanwege hun superieure brandstofverbruik.

“Er is geen goed of fout antwoord bij het kiezen van een benzine- of dieselauto”, aldus de experts.

“Met zoveel variabelen in de hele voertuigsector, variërend van de voertuigklasse tot het gebruik van de bestuurder, die van invloed zijn op de waarden, zullen sommige opties voor sommige automobilisten geschikter zijn dan andere.”

Controleer de waarde van je auto op deze website.

Ik ben echter nog steeds niet overtuigd door een diesel … moet ik de sprong wagen voor een hybride of elektrische auto?

Veel kopers bevinden zich op dit punt op dit moment. Voor sommigen zal een vroege adoptant een anathema zijn. Een plug-in auto kan geschikt zijn voor hun op één na aankoop, zodra er een betere oplaadinfrastructuur aanwezig is.

Maar anderen kunnen vinden ze kunnen al overstappen op een elektrische auto, vooral als ze lagere, meer voorspelbare kilometers maken en toegang hebben tot oplaadpunten op het werk en thuis.

Als je je afvraagt ​​hoeveel EV’s kosten en welke de slimste aanbevelingen zijn, bekijk dan onze gids voor de beste elektrische auto’s van 2019 hieronder.

Is het slim om een diesel auto in Duitsland te kopen?

Je wilt een auto in Duitsland kopen en naar Nederland importeren? Wanneer je een auto in Duitsland koopt en deze wilt importeren, moeten verschillende stappen worden ondernomen.

Er zijn bedrijven die het volledige importproces voor je uitvoeren en zorg dragen voor de nodige inspectie en aangifte van de BPM en het is natuurlijk mogelijk om de auto ook naar Nederland te laten vervoeren.

Kosten van het kopen van een auto in duitsland

De kosten variëren per voertuig en land van herkomst. Je auto op Nederlands kenteken zetten is mogelijk vanaf ongeveer €500, -.

Een auto kopen in Duitsland met een tijdelijk kenteken

Een auto kopen in Duitsland en deze naar Nederland importeren is aan regels gebonden. Als je bijvoorbeeld een auto in Duitsland koopt en deze terug naar Nederland wilt rijden, kun je een “Kurzzeitkennzeichen” aanvragen, oftewel een tijdelijk kenteken.

Op de dag van transport moet er een geldig registratienummer zijn, dat terug naar de auto kan worden herleid.

De Kurzzeitkennzeichen is een Duits kenteken met verzekeringsbewijs dat vijf dagen geldig is en bij uitstek geschikt om de auto op legale wijze van Duitsland naar de Nederlandse grens te vervoeren.

Gedurende de geldigheidsperiode van vijf dagen is de auto verzekerd onder wettelijke aansprakelijkheid.

Wanneer je een auto in Duitsland koopt, kun je ervoor kiezen om deze door een partij te laten vervoeren of de auto zelf naar Nederland te rijden, waarvoor je in beide gevallen de Kurzzeitkenzeichen kunt gebruiken.

Maar de tijdelijke nummerplaat is alleen geldig in Duitsland. Bij het betreden van Nederland moet de auto worden voorzien van een Nederlands kenteken.

Het is mogelijk om een ​​eendaagse badge aan te vragen voor de dag waarop de auto door de RDW wordt geïnspecteerd. Als je geen bord plaatst, moet je de auto van de grens naar de locatie vervoeren met een trailer.

Een auto kopen in Duitsland brengt best veel werk met zich mee.

Voordelen van het kopen van een auto in Duitsland

Een auto kopen in Duitsland biedt verschillende voordelen. In de eerste plaats kan het aanzienlijke kostenbesparingen opleveren als een of meer auto’s in Duitsland worden gekocht.

Een auto kopen in Duitsland biedt ook meer opties met betrekking tot de keuze van voertuigen van goede kwaliteit.

Na geslaagd te zijn voor de keuring bij de RDW zal een aangifte moeten worden gedaan voor de motorrijtuigenbelasting.

Nadat de aangifte is gedaan en de inspectie is uitgevoerd, wordt het Nederlandse kentekenbewijs binnen enkele dagen na akkoord van de belastingdienst en de RDW afgeleverd.

De Nederlandse kentekenplaten kunnen nu worden aangevraagd.

BPM berekenen bij het importeren van auto’s

Het concept van BPM heeft betrekking op de belasting die moet worden betaald voor alle personenauto’s en motorfietsen.

De hoeveelheid resterende bpm varieert per voertuig en kan aanzienlijk toenemen. BPM Import is van toepassing op iedereen die een auto uit het buitenland importeert.

De belasting op personenauto’s en motorfietsen bepaalt dat de BPM-aangifte eerst moet worden gedaan voordat je auto op een Nederlands kenteken kan worden geregistreerd.

De BPM wordt geheven op alle auto’s die voor het eerst in Nederland worden gebruikt.

Het bedrag dat moet worden betaald voor het voertuig, is afhankelijk van verschillende factoren. Het te betalen belastingbedrag wordt bijvoorbeeld berekend op basis van de oorspronkelijke consumentenprijs van de auto in Nederland.

Bovendien zijn de prijzen van extra opties op de auto inbegrepen en is de CO2-uitstoot van de auto ook afhankelijk voor de hoogte van de belasting.

De afschrijvingstabel van de BPM

Bij het importeren van een gebruikte auto wordt korting gegeven op de BPM die moet worden betaald. Voor een oude auto hoeft minder BPM te worden betaald in vergelijking met een veel jongere auto.

De Belastingdienst hanteert onder meer deze afschrijvingstabel.

In de afschrijvingstabel zijn er drie kolommen, waarvan de leeftijd wordt uitgedrukt in maanden in de eerste kolom. In de tweede kolom vind je de cumulatieve afschrijving in een percentage en in de derde kolom de resterende BPM.

Naast het feit dat u de BPM via de afschrijvingstabel kunt berekenen, zijn er nog andere opties:

  • Het is ook mogelijk om de afschrijving van BPM te berekenen op basis van de prijslijst.
  • Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de BPM-basis te berekenen op basis van een taxatierapport.

Deze drie opties voor het berekenen van de BPM kunnen op elke auto worden toegepast zolang de auto uit een EU-land wordt geïmporteerd.

Na de aangifte kan de auto direct bij de RDW worden geregistreerd. Er wordt een registratienummer uitgegeven, waarna de Nederlandse kentekenplaten kunnen worden aangevraagd. Daarna stuurt de belastingdienst automatisch de factuur die betrekking heeft op de motorrijtuigenbelasting die moet worden betaald.

Lees meer: actuele dieselprijzen in alle Europese landen