Dieselprijzen Europa

by Joost | Last Updated: september 19, 2022

Dieselprijzen van Europa:

In de tabel hieronder staan alle landen uit de EU. Zo heb je altijd de actuele dieselprijzen bij de hand en de prijzen zijn geüpdate tot en met September 2022

Land Europese dieselprijs
Nederland € 2.17 (+ 0.02)
Duitsland € 2.15 (+ 0.18)
België € 2.05
Albanië € 1.97 (+ 0.03)
Andorra € 1.64
Belarus € 0.96
Bosnië en Herzegovina € 1.73 (+ 0.08)
Bulgarije € 1.72 (+ 0.01)
Croatië € 1.72 (+ 0.08)
Cyprus € 1.83 (+ 0.01)
Denemarken € 2.02 (- 0.10)
Estland € 1.90 (+ 0.04)
Finland € 2.20 (+ 0.06)
Frankrijk € 1.76 (- 0.19)
Griekenland € 1.93 (+ 0.04)
Groot-Brittannië € 2.14 (- 0.07)
Hongarije € 1.91 (+ 0.03)
Ierland € 1.87 (+ 0.05)
Ijsland € 2.22 (+ 0.01)
Italië € 1.85 (- 0.04)
Letland € 1.83 (+ 0.02)
Litouwen € 1.82 (+ 0.01)
Luxemburg € 1.88 (+ 0.04)
Macedonië € 1.46
Malta € 1.21
Moldavië € 1.46 (+ 0.10)
Noorwegen € 2.19 (- 0.19)
Oekraïne € 1.44 (- 0.01)
Oostenrijk € 1.90 (+ 0.10)
Polen € 1.58 (+ 0.07)
Portugal € 1.89 (+ 0.04)
Roemenië € 1.73 (- 0.05)
Rusland € 0.90 (- 0.01)
San Marino € 1.46
Servië € 1.85 (+ 0.06)
Slovenië € 1.77 (+ 0.13)
Slowakije € 1.82 (+ 0.04)
Spanje € 1.89 (+ 0.02)
Tsjechië € 1.81 (+ 0.08)
Turkije € 1.36 (- 0.08)
Zweden € 2.28 (- 0.18)
Zwitserland € 2.31 (- 0.10)

Verschillende dieselprijzen in europa

In Nederland kennen we de hoogste dieselprijzen van heel Europa.

Als je geld besparen wilt op een tank en je woont in een grensgebied, dan kan je even bij de buren een tank diesel halen en weer terug naar huis rijden.

Verschil in prijzen voor een tank diesel in verschillende landen in Europa

Je hebt dan zomaar 5 euro verdiend.

Als je even verder gaat, naar Luxemburg, dan is je voordeel al gauw 15 euro.

De dieselprijzen in Europa zijn dus niet op één lijn gezet maar worden door ieder land afzonderlijk bepaald. H

et regelen van dieselprijzen Europa is echter geen taak van de overheid maar van de grote maatschappijen zoals Shell, Texaco en BP.

Zij stellen meerder malen per week een prijs vast. Bovenop die vaste dieselprijs komen de accijnzen en belastingen per land.

En daar zitten dan ook de grote verschillen in prijs.

Dieselprijs in Nederland

Om te kunnen begrijpen waar die enorme verschillen in dieselprijzen in Europa liggen is het van belang dat we weten hoe bij ons de prijs wordt samengesteld.

Een liter diesel in je tank ondergaat een hoop werk voordat het daar kan belanden en jou vooruit helpt bewegen.

Nadat de ruwe olie uit de grond is gehaald wordt het geraffineerd om de verschillende elementen van elkaar te scheiden. Eén van die zaken die overblijven na her raffineren is diesel.

De kosten voor het raffineerproces en het daarna als bruikbare diesel naar de pomp vervoeren kost ongeveer een kwart van de totaalprijs die wij betalen.

Daar bovenop legt de overheid 43% aan accijnzen. Dan wordt de marge voor arbeidskosten en winst er op gedaan en ronden we de prijs af met 21% BTW.

Nederland vs dieselprijzen in Europa

Als we de prijs van diesel per liter in Nederland vergelijken met de prijs voor diezelfde liter in de landen om ons heen dan zie je meteen dat wij er met kop en schouders bovenuit steken.

Dat is al een tijdje zo en komt voornamelijk door de enorme berg aan accijnzen die de Nederlandse overheid op de dieselprijs legt.

Van het geld dat jij voor een volle tank betaalt aan de pomp gaat ruim de helft, bijna driekwart, naar de staat. Door veel auto te rijden ben je dus een groot sponsor van de schatkist.

De dieselprijzen Europa liggen lager dan bij ons en in sommige gevallen zelfs erg veel.

De verwachting is wel dat in heel Europa meer accijnzen zullen worden geheven om tegemoet te kunnen komen aan tekorten die op de individuele balansen aan het ontstaan zijn.

Ook handig voor onderweg, in deze video laat de ANWB zien waar je tolvignetten en milieu stickers nodig hebt:

 

Dieselprijs in België

De dieselprijzen in Europa kunnen van elkaar zoveel verschillen omdat ieder land zijn eigen regels hanteert. Elk individueel lid van de EU bepaalt zelf hoeveel accijns er kan worden geheven op een liter.

Als we kijken naar België bijvoorbeeld dan zien we dat onze buren niet veel afwijken van ons. De Belgische overheid hanteert min of meer dezelfde werkwijze als de Nederlandse overheid waardoor ook de Belgen flink in de buidel moeten tasten om hun tank vol te kunnen gooien.

Voor mensen die in de Belgische grens gebieden wonen heeft het op dit moment dan ook weinig zin om net over de grens te gaan tanken.

Dat kan ieder moment overigens veranderen als er van overheidswege een aanpassing wordt gedaan en de prijs bij ons weer omhoog vliegt.

Lees alles over de dieselprijzen in België

Dieselprijs in Duitsland

Nederlanders die in de Duitse grensgebieden wonen kunnen in hun handen wrijven want van de dieselprijzen Europa zitten zij een stuk lager dan wij in Nederland.

Het verschil per liter diesel kan wel oplopen tot 15 cent. Dat hakt er financieel flink in als je veel rijdt en vaker een volle tank gaat halen bij de pomp. Het is al een lage tijd zo dat je in Duitsland een stuk voordeliger uit ben als het om brandstof gaat.

Enigszins opmerkelijk als je bedenkt dat veel diesel via ons land naar Duitsland wordt getransporteerd over water, weg en het spoor. Als je niet ver van een Duitse grens af woont dan kan je per tankbeurt ongeveer 5 euro besparen.

Lees meer: de actuele dieselprijzen in Duitsland en hoe ze tot stand komen

Dieselprijzen in overige europese landen

Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk voor de wintersport of om zich deze zomer een paar weken te laten verwennen op één van de vele gezellige campings hoeven geen diesel in te slaan.

Van alle dieselprijzen Europa zitten zij net als België vlak achter ons Nederlanders. Je bent een fractie voordeliger uit maar het mag op een volle tank geen naam hebben.

In veel gevallen ligt de dieselprijs van de Fransen op exact hetzelfde prijsniveau als die van de Belgen. Het is goed om te weten wat de prijzen in de vakantiegebieden zijn, soms komt het namelijk voor dat de prijzen ineens een stuk lager liggen.

Op deze pagina worden de dieselprijzen in Europa per dag in de gaten gehouden.

Lees alles over de dieselprijs in Frankrijk

Dieselprijs in Luxemburg

Het is een klein land en je moet er maar net in de buurt zijn als je bijvoorbeeld uit Frankrijk of Duitsland ons land nadert, maar Luxemburg heeft van de landen om ons heen de laagste prijs voor een liter diesel.

Gemiddelde ligt de literprijs in het Groot Hertogdom 20% lager ten opzichte van die bij ons.

En omdat Luxemburg bijna in het hart van het drukste industriële gebied ligt van Europa hebben de Luxemburgers het dan ook erg druk met het bedienen van de vele Duitsers, Fransen en Belgen die bij hen een tank diesel komen afvullen.

Van de dieselprijzen Europa in de westhoek is Luxemburg absoluut het laagst geprijsd.

Lees ook: bespaar op diesel door te tanken in Luxemburg

Dieselprijzen in het zuiden van Europa

De dieselprijzen in Zuid-Europa liggen nog verder uiteen dan hier het geval is.

In Italië bijvoorbeeld betaal je voor een liter diesel per September 2022 € 1.85 (- 0.04).

In Nederland ligt op dit moment de literprijs ruim lager. Als je onderweg bent of gaat naar Italië kan je dan ook het beste voor de grens in Zwitserland je tank volgooien.

De Zwitsers zitten doorgaans op hetzelfde prijsniveau als ons Nederlanders.

Houd wel in de gaten dat je eerst even de wisselkoers tussen de Euro en de Zwitserse Franc checkt. Het zou vervelend zijn als door een koerswissel de prijs ineens hoger zou liggen.