Dieselprijs Vandaag

by Joost | Last Updated: februari 5, 2023

Huidige dieselprijs van vandaag, laatste update :

Naam Benzinestation Dieselprijs vandaag
BP
Esso
GLA
Shell
Texaco
Total

Actuele dieselprijs vandaag

Dieselmotoren zijn in veel opzichten superieur aan andere verbrandingsmotors zoals een benzinemotor.

Toch rijden er veel meer benzineauto’s rond dan dat er wagens zijn die rijden op diesel.

De actuele dieselprijs is daar de reden niet van want die ligt gemiddeld zo’n 30 cent per liter stukken lager dan de reguliere benzineprijs.

Je vraagt je dan ook af waarom de Nederlandse wegen niet vol staan met dieselauto’s. Dat komt omdat voor de rest alles duurder is dan benzinemotoren.

Een dieselmotor is sterk en zwaar. Dat komt met name door de complexe samenstelling van de motor, complexer dan een benzinemotor. Een auto die voorzien is van een dieselmotor weegt hierdoor zwaarder dan zijn benzinevariant.

In deze video gaat de ANWB op zoek naar het goedkoopste tankstation van Nederland:

 

Lees ook: diesel of benzine, wat moet ik kiezen?

Lage dieselprijs vandaag

Als je veel kilometers maakt per jaar dan is het financieel aantrekkelijk om een diesel motor te hebben in je auto.

Het omslagpunt, waar het voordeliger wordt om diesel te rijden dan benzine, ligt rond de 40.000 kilometer per jaar.

In dit omslagpunt is rekening gehouden met de aanschafprijs van een dieselauto, de wegenbelasting en de dieselprijs vandaag per liter aan de pomp.

Heb je eenmaal een diesel dan zal je er naar alle waarschijnlijkheid niet meer van af willen. Een diesel van tegenwoordig rijdt net zo soepel als zijn benzinevariant en trekt net zo snel op.

En bij de pomp ben je altijd stukken voordeliger uit door de lagere dieselprijs. Genoeg reden om heel zuinig op je diesel te zijn en deze niet in te ruilen voor een auto die vele malen duurder zal zijn.

Lees ook: de dieselprijzen op dit moment in België

Prijsopbouw van diesel

De actuele dieselprijs die wij betalen aan de pomp is opgebouwd uit een aantal bouwstenen.

De fundering van de dieselprijs vandaag moeten we zoeken bij de kosten die de maatschappijen maken om de diesel überhaupt te kunnen raffineren en naar de pomp te kunnen transporteren waar jij het in je tank gooit.

Deze prijs fundering beslaat zo’n kwart van de totale actuele dieselprijs aan de pomp. De overheid gooit hier vervolgens een dikke 43% aan heffingen op in de vorm van accijns.

Dit is de hoogste accijns van Europa. Bovenop de accijns moet nog winst gemaakt worden door de pomphouders en dienen de werknemers betaalt te worden. Dat beslaat 16 % van de totaalprijs. Hierop komt 21% BTW.

Olieprijs historisch laag

De actuele dieselprijs is iets dat continue in beweging is. Dat komt voor het grootste deel door de fluctuaties in prijs van ruwe olie op de wereldwijde olieproductiemarkt.

De laatste jaren is de prijs van een vat olie internationaal flink gekelderd. Dat zien we deels terug in de dieselprijs vandaag, al is dat minimaal.

De prijs van een vat ruwe olie mag dan wel veel goedkoper zijn geworden en historisch waarden hebben behaald, de actuele dieselprijs aan de pomp zakt veel minder snel mee.

De enorme hoeveelheden accijns en de BTW op de literprijs zijn daar de oorzaak van. Het is dus leuk dat de olieprijs laag is, we moeten vooral bij onze overheid zijn als we de prijs voor een liter diesel écht naar benden willen hebben.

Gemiddelde Landelijke Adviesprijs basis voor dieselprijs vandaag

Zo’n drie maal per week passen de grote brandstof maatschappijen zoals Shell, Esso en BP hun prijzen voor brandstof aan. Deze aanpassingen zijn een gevolg van de fluctuaties op de markt.

De bewegingen in de prijs gaan min of meer dag en nacht door maar de maatschappijen pakken per week enkele momenten om hun prijs te bepalen.

Het lijkt in deze enigszins op de beurs. Daar wordt ook gereageerd op vraag en aanbod en op de marktomstandigheden.

De actuele dieselprijs die de maatschappijen adviseren wordt de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) genoemd. Deze adviesprijzen worden door de grote tankstations als basis genomen voor hun verkoopprijs.

Lees meer: actuele dieselprijzen in alle Europese landen