Dieselprijs Duitsland

by Joost | Last Updated: augustus 31, 2023

Huidige dieselprijs in Duitsland, per is .

Actueel sinds Dieselprijs

Dieselprijs Duitsland

Nederlanders die in de buurt van de Duitse grens wonen kunnen dagelijks profiteren van een lagere dieselprijs dan de Nederlanders die bijvoorbeeld in Amsterdam wonen.

Je voordeel kan oplopen tot ongeveer 5 euro per tank. Als je veel kilometers maakt dan kan het dus een hoop geld schelen per maand als je even bij de buren gaat tanken.

In Duitsland is de transparantie in prijs samenstelling op hetzelfde niveau als die in Nederland.

Dat houdt is dat als je Duitsland binnen rijdt de prijzen die je langs de wegen ziet staan je een goed beeld geven van de prijzen in de rest van het land.

De dieselprijs Duitsland wordt dagelijks gemonitord en doorgegeven aan allerleis instanties zodat voor iedereen inzichtelijk is wat de literprijs is.

Lees ook: dit zijn de verschillende dieselprijzen per land in de EU

Wintersport dieselprijs in Duitsland

Veel Nederlanders die op wintersport gaan rijden urenlang door Duitsland voordat zij bij hun ski resort arriveren.

Het is aan te bevelen om onderweg je tank goed op te vullen met diesel want de dieselprijs Duitsland ligt doorgaans een stuk lager dan die in Nederland.

In Oostenrijk ligt de prijs meestal op hetzelfde niveau maar die dieselprijs kan zomaar fluctueren.

Voordat je van Duitsland de Oostenrijkse grens over gaat is het dan ook aan te raden om even online te checken wat de dieselprijzen ter plekke zullen zijn.

Zo kan je nog tijdig een pitstop maken bij een Duits tankstation en voordelig uit zijn.

Aan de andere kant is er ook veel te doen om dieselauto’s in Duitsland:

 

Goedkoper tanken

Duitsland is bij veel Nederlanders zeer populair voor een korte vakantie. In de winter zijn het veelal de kerstmarkten die worden aangedaan en gebieden als het Zwarte Woud.

In de zomer gaan Nederlanders massaal naar het zuiden van Duitsland om te genieten van de rust en het lekkere eten. Een bijkomend voordeel als je in Duitsland op vakantie bent is de hoogte van dieselprijs Duitsland.

De hoogte dieselprijs Duitsland lig al jaren een stukje lager dan die van ons in Nederland. Op een vakantie zal het voordeel niet bijzonder opvallen maar het kan nooit kwaad om te weten wat de prijzen van brandstof in het land van vakantie zullen zijn.

Dieselprijs in Duitsland

In Duitsland zijn zo’n 14.500 tankstations. De meeste van deze pompen moeten van de overheid hun prijzen doorgeven aan een centraal punt.

Vanaf dit centrale punt worden die prijzen doorgegeven naar een aantal vooraf geselecteerde websites die de prijzen vervolgens communiceren naar de Duitse consument.

Zo is het zeer eenvoudig om de dieselprijs Duitsland per dag inzichtelijk te krijgen. De Duitse overheid vond het namelijk vervelend dat her en der door het land iedereen maar zijn eigen prijs op het bord kon zetten.

Door de centrale registratie en het vastleggen van een aantal regels kunnen de Duitsers, net als wij in Nederland er van op aan dat we de actuele prijs van elk station kunnen opvragen.

Opbouw dieselprijs in Duitsland

Net als in Nederland hebben de Duitsers een flink percentage aan accijns op de prijs van brandstof gedaan. Het totaal van de dieselprijs Duitsland bestaat uit een aantal factoren.

Om te beginnen zijn er de kosten die gemaakt moeten worden om de diesel uit ruwe olie te halen. Dat is een industrieel proces wat gepaard gaat met temperaturen boven de 400 graden Celsius.

Het is ook een heel duur proces en ongeveer een kwart van de dieselprijs Duitsland bestaat uit de kosten voor het maken van de diesel plus het transport naar de pompen langs de weg.

Bovenop de kostprijs komt vervolgens een berg accijns en de marge voor winst en personeelskosten. De top wordt bekleed door de belasting.

Duisters zijn nog voordeliger uit in Luxemburg

Voor wat betreft de prijs die de Duisters die zij betalen voor een liter diesel zitten ze niet op de slechtste rij.

Lees ook: dieselprijzen in Luxemburg

Wij in Nederland betalen van alle Europese landen absoluut het meeste voor een liter diesel brandstof. De hoogte van dieselprijs Duitsland ligt een stukje achter ons. In de overige buurlanden is het ongeveer net zo gesteld als in Nederland.

De dieselprijs Duitsland is dan ook van de landen in West Europa één van de goedkoopste. Duitsers die in het zuidoosten van hun land wonen kunnen nog voordeliger uit zijn als zij de moeite nemen om een bezoekje te brengen aan Luxemburg. Dat land is veruit het meest voordelig.