Huidige dieselprijs in België, per is .
Actueel sinds | Dieselprijs |
Wat we behandelen in deze uitgebreide post:
Dieselprijs in België
Er zijn tijden geweest dat Nederlanders zelfs vanuit Utrecht of Rotterdam naar de Belgische grens reden om daar hun tank vol te gooien.
Maar die tijd is toch wel voorbij want ook in België betaal je tegenwoordig de hoofdprijs voor een liter diesel.
De dieselprijs België is de laatste jaren naar hetzelfde niveau getrokken als die in Nederland. Even de grens over gaan om flink voordeliger uit te zijn is dan ook niet meer nodig.
Nederlanders die in de grensstreek wonen kunnen zich een ritje naar België besparen en gewoon om de hoek bij een Nederlandse pomp gaan tanken, de prijs ligt zo dicht bij elkaar dat je een verschil in totaalprijs in de meeste gevallen niet zal merken.
Hier is zelfs een video dat Belgen massaal goedkope diesel tanken in Nederland:
Lees ook: diesel prijzen in de rest van Europa
Dieselprijs in heel België
Veel Nederlanders gebruiken de Belgische wegen om verder Europa in te trekken voor bijvoorbeeld een vakantie of voor het werk.
Als je dan moet tanken dan zal je merken dat je nagenoeg dezelfde prijs betaalt als dat je in Nederland doet voor een liter. Net als in Nederland betalen de Belgen veel accijns over een liter.
De verwachting over het algemeen is dat deze accijnzen niet zullen verlagen maar eerder zullen verhogen om tekorten in de begroting van de overheid te kunnen dichten.
Als je binnenkort op vakantie gaat en door België moet rijden dan hoef je er dus niet op te rekenen dat je een stuk goedkoper uit bent omdat de dieselprijs België lager zou liggen want dat is niet het geval.
Dieselprijs in België
De opbouw van de dieselprijs België is vergelijkbaar met die van Nederland. Het begint met de kosten die de maatschappijen moeten maken om uit ruwe olie diesel te kunnen krijgen.
Dat is een zwaar proces waarbij hoge temperaturen bij komen kijken. Naast diesel halen de raffinaderijen er tevens kerosine en benzine uit.
De diesel wordt na het raffineren op transprot gezet waar het uiteindelijk aan de pomp beland. Hierop legt de Belgische regering een portie accijnzen.
De maatschappijen leggen er een marge op die er voor moet zorgen dat er winst kan worden gemaakt en dat personeel kan worden betaalt. De belasting rondt de hoogte van de dieselprijs af.
Lees ook: benzine of diesel in je auto, zo maak je een keuze
Prijzen diesel België
Ondanks dat momenteel de dieselprijs België in dezelfde lijn ligt als de prijzen in Nederland is het verstandig om de ontwikkeling van de prijs in de gaten te blijven houden.
Het kan namelijk zo zijn dat de Belgische regering andere maatregelen besluit te treffen die invloed kunnen uitoefenen op een verlaging van de dieselprijs België. In dat geval zou het zomaar kunnend dat wij in Nederland ineens een stuk duurder zijn met de prijs van diesel dan onze zuiderburen.
In dat geval wordt het wel een stuk interessanter om even de grens over te gaan en de tank vol te gooien met Belgische diesel. In het verleden lagen de verschillen heel ver uiteen maar de laatste jaren is dat niet meer het geval. Iets om in de gaten te blijven houden.
Dalende olieprijs, stijgende dieselprijs België
Veel mensen denken dat de dieselprijs in België ineens zal gaan dalen als de olieprijs een beweging naar beneden maakt.
Als we kijken naar de afgelopen paar jaar dan kunnen we zien dat dit maar deels waar is. Er zijn zelfs momenten dat de internationale prijs van olie daalde maar dat de prijs van diesel iets steeg.
De verklaring hiervan kunnen we vinden in het feit dat het percentage aan accijnzen op een liter diesel dermate hoog is dat een minimale verhoging al een groot effect kan hebben op de uiteindelijke dieselprijs België.
Dat is iets om in de gaten te houden als er weer een aankondiging op het nieuws is dat de olieprijs verder gaat dalen.
Waardedaling euro drijft dieselprijs België op
De bepaling van de dieselprijs België is afhankelijk van onder meer de accijnzen die de overheid op de prijs legt en de kosten die de maatschappijen maken om de diesel naar de pompte kunnen krijgen.
Maar er is nog een aspect die van een grote invloed kan zijn op de uiteindelijke dieselprijs België. Dat is het valutarisico. Olie, het basisproduct van diesel, wordt namelijk verhandeld in dollars.
Als de euro minder waard wordt ten opzichte van de dollar, wat in het recente verleden is gebeurd na de krediet crisis, en bij het bekend worden van het Britse Brexit, dan heeft dat een hogere prijs voor de olie tot gevolg.
En die meerprijs voor olie, die ontspant is door een dalende waarde van de euro, betalen wij als consument aan de pomp.