Diesel of benzine

by Joost | Last Updated: december 22, 2022

Huidige dieselprijs ten opzichte van de benzine prijs, per December 2022 is:

Diesel of benzine Actuele prijs
Prijs van diesel € 1.88 (- 0.07)
Prijs van benzine € 1.91 (- 0.05)
Prijs van benzine Super Plus € 2.05 (- 0.06)

Wat wordt het? Diesel of Benzine?

Het Nederlandse wagenpark is vrij divers. We hebben een grote vloot aan benzine auto’s op de wegen rijden met daarbij een kleinere vloot auto’s die rijden op LPG en een groep die rijdt op diesel.

Daarnaast is er een groeiende groep wagens die worden voortgedreven door elektromotoren. Bij het kopen van een nieuwe auto wordt de keuze om die reden steeds moeilijker.

Want welke brandstof gaat het worden? Je kiest immers voor een langere periode. Een auto gaat zomaar tien jaar mee.

Los van de verwachtingen dat elektrisch aangedreven auto’s de toekomst hebben houden we het hier bij de opties tussen benzine en diesel. Diesel of benzine, wat wordt het?

Lees ook: goedkoop diesel tanken in Luxemburg

Geen verschillen meer merkbaar tussen benzine of diesel

Diesel heeft als voordeel dat het goedkoper is dan benzine. Dat is altijd al zo geweest. Maar diesel stond vroeger bekend als een stinklucht en werd al snel bestempeld als armoedig.

Een auto die rijdt op diesel heeft nooit veel aanzien gehad, integendeel. Maar de tijden zijn veranderd. Als je een auto met een benzinemotor naast een auto met een dieselmotor zet dan hoor, ruik en merk je het verschil nagenoeg niet.

Je moet een kenner zijn om de twee motoren uit elkaar te halen. Bij de optie tussen benzine of diesel kunnen we dus stellen dat de reden die hier voor genoemd werden kunnen worden weggestreept.

Factoren die bepalend zijn voor prijs auto op diesel

Merkbare verschillen tussen diesel of benzine kunnen we vooral vinden op financieel vlak.

Bij het oriënteren naar een andere auto zal je al snel merken dat dezelfde auto die jij heel leuk vind een stuk duurder is in de diesel uitvoering.

Veel mensen vinden dat vreemd want, waarom moet die aanschafprijs nu zoveel hoger zijn. Op een gemiddelde middenklasser spreken we al snel over enkele duizenden euro’s.

De reden dat een diesel auto duurder is in aanschaf komt door de complexiteit van de motor. Die is daarnaast groter in formaat en zwaarder. De complexiteit in de samenstelling is één.

Het gewicht van een dieselmotor speelt meer mee want de uiteindelijke wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van je auto. Een zware motor is dus duurder in belasting.

Dieselmotor kan 500.000 kilometer aan

Als je een duurzame afweging wilt maken tussen diesel of benzine dan kan je eens kijken naar de levensduur van een dieselmotor.

Hiervoor kan je te rade gaan bij een garage. Al kan Google je in kortere tijd voldoende informatie geven om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.

Het blijkt namelijk dat auto’s met een dieselmotor 500.000 kilometer kunnen rijden. Benzinemotors moeten vaak voor de helft van dit aantal onder handen worden genomen.

Bij het kiezen tussen diesel of benzine kan je dus meenemen dat een dieselmotor duurzamer is en dus minder kosten in onderhoud met zich meebrengt.

Wegenbelasting punt van aandacht bij kiezen tussen benzine of diesel

Bij het wikken en wegen tussen diesel en benzine is de wegenbelasting een punt van aandacht. In Nederland betalen we namelijk wegenbelasting over onder meer het gewicht van het voertuig.

De hoogte van de wegenbelasting verschilt per provincie en je kunt online de tabel voor jouw provincie raadplegen. Je ziet dan de verschillen tussen diesel en benzine duidelijk weergegeven.

Diesel is een stuk duurder in wegenbelasting dan benzine. Voor veel mensen is dat voldoende reden om geen diesel auto te kopen.

Maar als je rond de 40.000 kilometer op jaarbasis rijdt zie je dat er een verschuiving plaats vindt. Diesel wordt dan aantrekkelijker. Het omslagpunt is een combinatie van aankoopprijs, brandstofprijs en belasting.

Prijsverschil tussen benzine of diesel

Als je bij een tankstation aankomt dan zie je dat de prijs van diesel lager ligt dan die van benzine. Dat is al jaren zo en de verwachting is dat die prijsverschillen voorlopig zo zullen blijven.

Die lagere prijs voor een liter diesel kan je helpen bij het kiezen tussen diesel of benzine als je op zoek bent naar een andere auto.

Houd hierbij goed in de gaten dat je wel flink wat kilometers moet rijden op jaarbasis om een omslag punt te bereiken waar het in alle opzichten voordeliger uitpakt om een auto met dieselmotor te hebben.

Naar diesel of niet naar diesel? Voors en tegens van diesel versus gas

Het gaat niet alleen om de prijs van diesel. Hier zijn een paar andere dingen om te overwegen wanneer je besluit om voor diesel te gaan.

Er is meer te overwegen dan alleen de brandstofprijzen wanneer je naar een auto met dieselmotor kijkt.

Dieselbrandstof heeft misschien recent je aandacht getrokken, omdat de meeste automobilisten hebben opgemerkt dat het niet dezelfde prijsdaling kreeg als benzine in de afgelopen maanden.

Brandstofleveranciers merken op dat het moeilijk is om diesel met een laag zwavelgehalte te produceren ​​en dat het moeilijk is om extra raffinaderijcapaciteit te creëren als de belangrijkste redenen voor het prijsverschil.

Voor degenen die recent persoonlijke persoonlijke voertuigen met dieselmotor hebben gekocht of gehuurd, hebben deze prijsbarrière hen tot een heroverweging gebracht.

Maar is het alleen de prijs van brandstof? Welke andere overwegingen moeten consumenten overwegen bij de keuze tussen benzine- en dieselvoertuigen?

Ten eerste zijn de dieselmotoren van vandaag zeker niet de kletterende, zwart-rook boeren van weleer.

Zelfs in pick-uptoepassingen met grotere verplaatsingen is het voor een ongetraind oor bijna onmogelijk om te zien of hij diesel of hi-octaanbenzine drinkt.

Emissiecontroles zijn net zo verbeterd als de prestatiespecificaties en operationele kenmerken tot het punt waarop “schone diesels” zeer dicht bij hun benzine-tegenhangers liggen bij het vergelijken van motoren van vergelijkbare grootte en vermogen.

De commerciële transportindustrie is en blijft een groot voorstander van dieselvermogen vanwege de uitzonderlijke koppelafgifte van deze motoren bij lage toerentallen.

Koppel is het grommende vermogen dat een voertuig op gang brengt en bij het slepen of dragen van zware lasten is het van cruciaal belang om een ​​superieur vermogen te hebben om vanuit een staande start in beweging te komen.

Acquisitiekosten: het kopen van een diesel brengt een prijspremie met zich mee die kan variëren van ongeveer 3.000 voor populaire modellen van personenauto’s en bijna 10.000 voor sommige pick-ups.

Het is niet altijd gemakkelijk om benzine te vergelijken met dieselprijskaartjes, omdat sommige fabrikanten meer functies op de diesel hebben om ze aantrekkelijker te maken.

De hogere kosten vooraf worden weerspiegeld in wederverkoopwaarden, waarbij diesels hogere prijzen eisen op de markt voor gebruikte voertuigen.

Dieselautofabrikanten prijzen de verlengde levensduur van hun motoren en een verbeterd brandstofverbruik ten opzichte van benzine, samen met hogere koppelwaarden als redenen voor de prijspremie.

Of een individuele eigenaar al dan niet een financieel voordeel zou realiseren bij een langere levensduur, is afhankelijk van hoe ver hij reist en of de dieselmotor zonder grote reparatie meegaat.

Blokken van dieselmotoren, zuigers en hoofdlagers zijn gebouwd volgens een robuustere standaard vanwege de verhoogde krachten op hoofdcomponenten die worden veroorzaakt door het verbranden van de brandstof, maar de meeste andere componenten zijn qua betrouwbaarheid vergelijkbaar met benzinemotoren.

Brandstofkosten: dieselmotoren zijn gemiddeld ongeveer 25% zuiniger dan benzinemotoren van vergelijkbare grootte en vermogen.

Momenteel is diesel ongeveer 20% duurder dan benzine, maar de prijzen zijn volatiel en in sommige Canadese markten is diesel eigenlijk iets goedkoper dan benzine.

Net zoals benzinemotoren met turbolader een variabel brandstofverbruik hebben, afhankelijk van het juiste voetgewicht van de bestuurder, kunnen dieselmotoren met turbolader dezelfde gewoonten hebben.

Het is moeilijk om te voorspellen waar de brandstofprijzen zullen gaan, maar omdat consumenten alleen maar diesels ondersteunen voor 3% van de verkoop van lichte voertuigen, is het onwaarschijnlijk dat brandstofleveranciers grote prijsaanpassingen zullen doorvoeren.

Je brandstofverbruik hangt ook af van waar je jouw voertuig voor gebruikt.

Diesels zijn over het algemeen efficiënter op de snelweg dan auto’s op gas.

Onderhoudskosten: terwijl Volkswagen, de grootste verkoper van dieselvoertuigen, de kosten voor olieverversing dicht bij die voor benzinemotoren heeft gehouden, geven andere fabrikanten een ander beeld.

De 3.0L-ecodieselmotoren van Fiat vereisen bijvoorbeeld een zeer specifieke soort synthetische olie en een duur filter, waardoor die oliewisselingen bij dealers ongeveer 200 bedragen.

Bijna alle moderne dieselmotoren vereisen synthetische olie en grotere cilinderinhoud V6 en V8 diesels vereisen meer dan twee keer de hoeveelheid olie in vergelijking met hun benzine-neven en nichten.

Diesels zijn nu net zo ingewikkeld en elektronisch geregeld als de meest geavanceerde benzine motoren.

Als ze een klein deel van de voertuigen op onze wegen vertegenwoordigen, hoeveel ervaring hebben technici volgens jou eigenlijk bij het diagnosticeren en repareren van deze technologie?

Veel autofabrikanten vereisen nu dat een zeer gedetailleerd stap-voor-stap-proces wordt gevolgd bij het repareren van fouten in de dieselmotor onder hun garanties.

Ze vinden het, net als hun klanten, duur als onderdelen proefondervindelijk worden vervangen.

Gemak: aangezien de vooruitgang op het gebied van dieselontwerp, engineering en productie hen gelijk heeft gesteld aan benzine, zou het enige ongemak bij het bezitten van een diesel het verkrijgen van brandstof kunnen zijn.

Diesels starten net zo gemakkelijk bij koud weer als benzine en rijden tegenwoordig zo stil, maar veel tankstations hebben geen diesel.

Het is gemakkelijk genoeg te vinden in grote stedelijke centra of op grote snelwegen, maar wanneer je in verre en landelijke gebieden reist, is een kleine reisplanning en het zoeken naar tankstations raadzaam.

Diesel versus benzine: welke motor past beter bij je?

In de afgelopen jaren hebben fabrikanten, waaronder buitenlandse bedrijven zoals Volkswagen, Audi en Subaru, dieselmotoren geïntroduceerd als opties om betere kilometers te maken zonder de noodzaak van hybride technologie.

Met uitzondering van volledig elektrische modellen, gebruiken hybride auto’s benzinemotoren samen met elektrische.

Benzineauto’s zijn populairder in de Verenigde Staten, terwijl dieselauto’s goed zijn voor bijna vijftig procent van de autoverkopen in Europa.

Consumenten begrijpen niet altijd de verschillen tussen benzine- en dieselvoertuigen.

Kilometerstand

Diesels zijn meestal de beste keuze voor consumenten die vooral snelwegmijlen op hun auto of vrachtwagen zetten.

Op de snelweg zijn dieselmotoren efficiënter dan auto’s op benzine. Dit komt omdat diesel meer energie inpakt dan benzine. Diesel heeft tot 30 procent meer energie dan benzine

Dit betekent dat diesel een prijsvoordeel heeft als het om brandstofverbruik gaat. In het stadsverkeer wordt de kloof tussen diesel en benzine kleiner, maar diesel heeft een klein voordeel in betere kilometerprestaties.

Diesel levert meer koppel dan benzine. Hoog koppel zorgt voor een geweldige versnelling, waardoor diesel het voordeel krijgt in brandstofbesparende cijfers.

Prestatie

Auto’s en kleine vrachtwagens die op normale diesel rijden, presteren verrassend beter dan benzinemotoren.

Desalniettemin presteren de prestaties in dieselmotoren wanneer biodiesel, zwarte diesel of andere soorten verbeterde dieselbrandstof de brandstof is die consumenten kiezen te gebruiken.

Economische overwegingen

Op dit moment is er  bijna geen verschil tussen benzine en diesel. Diesel fluctueert en is soms hoger dan gas; het is echter ook soms minder duur, dus het is gemiddeld.

Maar omdat diesel betere kilometers maakt dan benzine, zijn de brandstofkosten van dieselmotoren tijdens de levensduur van het voertuig lager dan benzinemotoren.

Terwijl een dieselauto maar liefst 700 meer kost dan hetzelfde model dat op benzine rijdt, moeten consumenten rekening houden met de kracht van een diesel.

Een 6.0 L dieselmotor levert evenveel vermogen als een 8.0 L benzinemotor, en de dieselmotor zal uiteindelijk de meer kostenefficiënte optie zijn.

Consumenten moeten auto’s met dieselmotoren er goed uit laten zien. Technologie stelt hen in staat om schoon en stil te rijden, ze stoten minder broeikasgassen uit dan benzinemotoren en zijn uitstekend presterende voertuigen.

Gaan dieselmotoren langer mee dan benzine?

Dieselmotoren gaan langer mee dan benzinemotoren. Diesel is een lichte olie en bij verbranding en gebruik als brandstof door het voertuig smeert het de delen van de motor.

Dit verlengt de levensduur van de motor. Hoewel dieselmotoren meestal langer meegaan, zijn ze duurder om te repareren.

Hoe weet je welk type brandstof je in je auto moet gebruiken?

Jouw voertuig wordt aangedreven door een verbrandingsmotor.

Dat betekent dat brandstof op de een of andere manier in de cilinders van de motor wordt geïnjecteerd, waar het verbrandt of verbrandt, om neerwaartse kracht tegen een zuiger in de cilinder te creëren, waardoor een krukas in de motor draait.

De transmissie wordt bevestigd aan het achtereinde van de krukas, waar rotatiekracht wordt omgezet in bruikbare energie naar de wielen.

De verbrandingsmotor vertrouwt op drie dingen om te werken:

  • Lucht
  • Brandstof
  • Ontsteking

Als een van deze dingen ontbreekt, zal je motor waarschijnlijk helemaal niet draaien. Ook als de brandstof die je in jouw voertuig stopt onjuist is, zal deze niet lopen.

En als je een benzinemotor hebt, heb je mogelijk een bepaalde soort brandstof nodig om je motor goed te laten werken.

Voordat je jouw voertuig tankt, moet je weten welke brandstofpomp je moet gebruiken. Heeft jouw auto diesel of benzine nodig?

Als je per ongeluk dieselbrandstof in je voertuig met benzine zet of andersom, loopt je ​​motor niet.

De brandstof in de tank moet worden afgetapt, gereinigd en opnieuw worden geïnstalleerd en waarschijnlijk moet het brandstofinjectiesysteem van de motor worden gereinigd voordat het weer goed werkt.

Het kan veel geld kosten om je voertuig te repareren als je het verkeerde type brandstof gebruikt.

Stap 1: Controleer het label aan de binnenkant van de brandstofdeur. Open de brandstofdeur. Als je een ontgrendelingshendel of knop in je auto hebt, laat je de deur los om te controleren

Zoek naar een label op de brandstofdeur of bij de tankvulopening.

Je moet een label vinden met de tekst ‘Alleen diesel’ of ‘Alleen loodvrije benzine’ of een vergelijkbare tekst.

Het label kan loslaten of onleesbaar worden, dus ga door naar de volgende stap als je het niet ziet.

Stap 2: Controleer op je instrumentenpaneel. Sommige voertuigen hebben een waarschuwing op het instrumentenpaneel bij de brandstofmeter voor het type brandstof dat nodig is.

Dit heeft meestal betrekking op andere voertuigen dan voertuigen die op benzine rijden.

Stap 3: Controleer je voertuigdocumentatie. Raadpleeg je gebruikershandleiding onder het gedeelte vloeistoffen en specificaties.

Kijk op jouw voertuigconstructieblad voor het type motor. Het geeft aan of je een diesel- of benzinemotor hebt.

Stap 4: Bel de ondersteuningslijn van je voertuigfabrikant. Vraag een agent welk type brandstof geschikt is voor jouw auto.

Je moet jouw jaar, merk en model en het VIN-nummer opgeven zodat de agent je vraag nauwkeurig kan beantwoorden.

Bepaal de juiste brandstofkwaliteit

Diesel heeft meestal slechts één soort brandstof beschikbaar bij tankstations, waardoor je keuze voor diesel eenvoudig is.

Benzine is niet zo eenvoudig, want er zijn vaak 2 keuzes waaruit je bij het tankstation kunt kiezen: regular en V-power.

Stap 1: zoek het juiste cijfer. Controleer je voertuig op aanwijzingen van het juiste niveau.

Sommige voertuigen vereisen premium loodvrije benzine, terwijl anderen een normale kwaliteit nodig hebben.

Controleer je brandstofdeur voor jouw specificatie.

Als je voertuig “premium benzine vereist” vermeldt, gebruik dan alleen premium grade brandstof voor optimale efficiëntie en werking.

Als je voertuig zegt “premium benzine aanbevolen”, dan werkt het ook op normale brandstof, maar mogelijk niet zo efficiënt.

Als het etiket van je voertuig aangeeft dat je normale benzine moet gebruiken, kun je waarschijnlijk elke kwaliteit gebruiken, hoewel het onwaarschijnlijk is dat je veel voordeel zult zien van het gebruik van brandstoffen van hogere kwaliteit.

Stap 2: Bepaal of je een prestatievoertuig hebt.

Als je een turbomotor of een motor met supercharger hebt, moet je meestal premium brandstof gebruiken om ping van de motor te voorkomen

Als je een motor met een hoog vermogen of een motor met hoge compressie zoals een exotische sportwagen heeft, wordt normaal gesproken premium brandstof gebruikt.

Als je een zuinige auto of gezinsauto hebt, of als jouw voertuig een voertuig voor normaal gebruik is, zoals een pick-up of SUV, heb je meestal alleen benzine van normale kwaliteit nodig.

Stap 3: luister naar je voertuig. Als je motor een abnormaal ‘pingelend’ of kloppend geluid maakt terwijl je motor stationair draait en je normale benzine gebruikt, heb je mogelijk premium brandstof nodig.

Probeer een octaanversterker zoals Lucas Oil Octane Boost in je brandstof om te bepalen of de klop of ping is verminderd.

Als de octaanversterker helpt om je motorgeluid te verminderen, gebruik dan premium brandstof bij je volgende tankvulling.

Terwijl je uitzoekt welk type brandstof optimaal is voor jouw voertuig, moet je ervoor zorgen dat de componenten die bijdragen aan een efficiënt brandstofgebruik goed werken.

Als je Check Tankdop-lampje brandt of als je tankdeur niet sluit, bel dan een gekwalificeerde monteur om ze voor je te controleren, zodat je niet in grotere problemen komt op de weg.

Lees meer: actuele dieselprijzen in alle Europese landen